Čokoláda


Prísť do Švajčiarska a neochutnať aspoň kúsok ich preslávenej čokolády, to by sa jednoducho nedalo odpustiť. Centrom čokoládovej rozkoše sa stalo Lugano. Miestne múzeum tejto lahôdky otvorila jedna z veľkých firiem zaoberajúcich sa jej výrobou. Ide o najpodrobnejšie zhrnutie faktov z jej počiatkov, ale aj podrobný náhľad do súčasnosti. Všade nechýba lákavá aróma a exponáty z tejto sladkosti. 


 V Caslano sa môžete postaviť na výrobnú linku a pozorovať, ako sa rodia tabuľky čokolády Alprose. V Buchs sa vydáte na kúzelnú cestu s čokoládou Frey, v Broc spoznáte históriu čokolády Nestlé-Cailler alebo sa vydáte do Maestrani 's Schoggiland neďaleko St. Gallene, kde vám majstri čokolády poodhalia tajomstvo, ako vyrobiť jedny z najlepších cukroviniek na svete.

Toblerone 

Čokoláda Toblerone sa začala predávať pred viac ako 100 rokmi a v súčasnosti ju kúpiť vo vyše 120 krajinách. Vďaka svojmu charakteristickému tvaru a jedinečnej chuti švajčiarskej čokolády, medu a mandľového nugátu prerazila spoločnosť Kraft Foods s týmto produktom ako s jednou z najsilnejších značiek v potravinárskej oblasti na svete.

 V Berne v roku 1908 založili Theodor Tobler a jeho bratrancec Emil Baumann. Názov Toblerone je spojenie mena "Tobler" a talianskeho slova "Torrone", čo je názov pre med a mandľový nugát.

Lindt 

Spoločnosť Lindt & Sprüngli je hrdá na to, že vyrába prvotriednu čokoládu tej najvyššej kvality.
Rodolphe Lindt sa narodil v roku 1855 vo švajčiarskom Berne , už v ranej mladosti sa však začal  zaujímať o všetko sladké. Vo veku 18 rokov nastúpil v Lausanne ako učeň do čokoládovej fabriky. Kariéra bežného továrnika mu však veľmi nevoňala, a tak vo veku 24 rokov učinil svoje prvé veľké rozhodnutie - odkúpil v rodnom Berne starú požiarom znehodnotenú výrobňu aj so strojmi a založil si vlastnú továreň na čokoládu.
Hneď v prvom roku svojho podnikania sa mu podaril výnimočný objav, ktorý vo veľkej miere ovplyvnil všetku ďalšiu výrobu čokolády na celom svete. Lindt bol totiž nielen rodený manufaktúrnik, ale aj inovátor a vynálezca. Pod jeho rukami sa zrodil tzv. konšovací stroj, ktorý výrazne ovplyvnil chuť čokolády. Dovtedy bola čokoláda pomerne hustá a občas aj nie príliš vábne voňajúca hmota, konšovanie ju však vďaka intenzívnemu miešaniu, treniu a prevzdušňovaniu zbavilo nepríjemných aróm a zjemnilo natoľko, že sa vo finálnej podobe doslova roztápala na jazyku. Ďalším významným prínosom ku kvalite chýrnej švajčiarskej čokolády bolo aj pridávanie kakaového masla, s ktorým prišiel práve Rodolphe Lindt. Pre vášnivých milovníkov čokolády je jeho meno niekde na úrovni svätca. Vo Švajčiarsku patrí k veľkým postavám národnej histórie a nám všetkým počas svojho života priniesol výrobné postupy, vďaka ktorým si dnes pochutnávame na úžasne jemnej aromatickej čokoláde.  

Minor a Munz

MAESTRANI

Svoju prvú továreň na čokoládu založil Aquilino Maestrani (1814-1880) v roku 1852 v Lucerne. Čoskoro nato presťahoval firmu do St. Gallen. Vďaka svojim neobyčajným znalostiam a zmyslu pre inováciu dokázal z malej továrničky vybudovať veľkú modernú prosperujúcu spoločnosť. Dnešná čokoládovňa Maestrani so sídlom vo Flawile nesie názov Maestrani Schweizer Schokoladen AG, je úspešným vývozcom čokolády do celého sveta. Hlavnými produktmi sú značky Minor a Munz. Firma Maestrani prevádzkuje dve továrenské predajne "Chocolaterie" a "Schoggi Land", kde sa dozviete všetko o výrobe a môžete tu výrobky ochutnať aj kúpiť. 

©švajčiarsko očami mladých
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky