Syr
ŠVAJČIARSKE SYRY
V minulosti bolo Švajčiarsko chudobná krajina a ľudia žili z toho, čo si sami vypestovali, dochovali, ulovili... Základ ich stravy tvorilo mlieko, syry, chlieb, kukurica, proso, ovocie, zelenina, med, ryby. Predovšetkým však zemiaky. Švajčiari sú presvedčení, že v nijakej inej krajine na svete nemajú toľko rozličných jedál zo zemiakov ako oni. Dodnes sa mnohé recepty dedia z generácie na generáciu.
Hovorí sa, že známe Fondue (topený syr) vynašli roku 1875 vo viniciach neďaleko mestečka Sierre, ktoré leží v slnečnom údolí pod Bernskými Alpami. Vtedy si vinohradníci založili v treskúcej zime oheň a pri ňom jedli. Mali so sebou aj horský syr, ktorý začal pri ohni mäknúť a topiť sa. Táto horúca syrová kaša však vinohradníkom mimoriadne zachutila, a tak vzniklo ďalšie národné jedlo topený syr s chlebom"
Raclette

Legenda hovorí, že "ozajstným" autorom tohto jedla je statočný pastier menom Melchior. Raz, keď hľadal v horách stratené teľa, zastihol ho dážď. A tak sa uchýlil v drevenej kolibe, kde našiel po predchodcoch kolegoch polovicu syrového bochníka. A tak ho priložil rozrezanou stranou k ohňu. Vtedy však priletela do koliby príšera s tvárou prasaťa a chcela mu syr ukradnúť. Ten sa však dokázal obrániť aj vďaka sile, ktorú mu dal syr. A tak ako si Melchior bráni svoj roztápajúci bochník, bránia si ho ako "svoje" jedlo aj Švajčiari.
Emmentaler Käse

Le Gruyère



APPENZELLER
V kantóne Appenzell na severovýchode Švajčiarska sa už sedem storočí vyrába syr Appenzeller. Appenzell je nádherný kraj s vysokými horami a zelenými lúkami. Mlieko kráv, ktoré sa na týchto lúkach pasú, a špeciálne ingrediencie pri výrobe dodávajú tomuto syru skvelú chuť.
Aj dnes je tento horský syr stále vyrábaný na niekoľkých desiatkach miest v regióne, pričom väčšina z nich zachováva tradičný postup a syr vyrába z nepasterizovaného mlieka svojich kráv. Ich mlieko sa dvakrát denne zváža a ďalej spracováva. Keďže výroba syra dodržiava prísne predpisy mlieko najprv musí dosiahnuť určitý obsah tuku. Ak je moc tučné, odstreďuje sa.