Aj keď táto krajina nie je od nás príliš ďaleko, napriek tomu je jej kuchyňa u nás menej známa, ako napríklad kuchyňa thajská.
Keď sa povie Švajčiarsko, väčšinou si predstavíme presné švajčiarske hodinky, nádhernú alpskú prírodu, neuveriteľné 4 oficiálne jazyky, výbornú čokoládu, syry a zvlášť fondue. Pokiaľ by sme si mali predstaviť typické národné jedlo, mnohí z nás zaváhajú.
I tunajšiu kuchyňu poznamenal historický vývoj štátu. Pôvodné tri kantóny Uri, Schwyz a Unterwald si do spoločného štátu priniesli svoje špeciality. Dnes je Švajčiarsko rozdelené do 23 hlavných kantónov, z ktorých si každý uchováva svoje špecifiká.
Švajčiari sú hrdí na svoju hornatú krajinu, oplývajúcu pastvinami.
Ich vrodená uvážlivosť, pracovitosť a šetrnosť je jeden z dôvodov, prečo vo Švajčiarsku dávajú prednosť miestnej kuchyni pred medzinárodnou. Sú vďační za dary ponúkané prírodou, získané niekedy za tvrdých podmienok.
Švajčiarska kuchyňa je jednoduchá, výživná, chutná a nám veľmi blízka.Hlavnou zásadou tejto kuchyne je spracovávať hlavne tie suroviny, ktoré zem ponúka. Teda podľa zásady "var z toho, čo máš". Preto tu dominujú syry a mliečne výrobky.
Ďalšou neodmysliteľnou surovinou švajčiarskej kuchyne sú zemiaky. Bývajú pripravené na veľa spôsobov, často opekané, rösti a doplnené syrom.
Jednotlivé kantóny sú hrdé na svoje miestne špeciality. Napríklad v kantóne Appenzell sa minimálne už 800 rokov vyrába appenzellský syr, ktorý má najvyšší obsah tuku zo všetkých švajčiarskych syrov a je súčasťou tamojšej jednoduchej stravy. Obľúbené sú napríklad chlebové kocky so syrom.
Kantón Aargau je známy svojimi špeciálnymi guľatými koláčmi Wähen pripravovanými na sladko alebo na slano so špenátom a zemiakmi, mrkvovou tortou, alebo špecialitou zvanou Schnitz und drunder, čo je úprava zemiakov so slaninou.
V Bazilejsku si zakladajú na jemne ochutenej saláme, podobnej našej šunkovej, zvanej Cervelants. Zo sladkostí nesmieme vynechať špeciálnu čerešňovú tortu a bazilejské medové perníčky vylepšené mandľami, orechmi, pomarančovou a citrónovou kôrou.
Špecialitou bernského kantónu je bernská misa. Vznik tohto pokrmu sa traduje dňom 5. marca 1798. To zvíťazili bernskí vojaci nad Francúzmi. Ich ženy im usporiadali slávnostnú hostinu zo všetkého čo doma našli - hovädzie mäso, slaninu, rebierka, jazyk, klobásy, bravčové nožičky, kapusta, fazuľa, a to všetko zmiešali, jemne nakrájali a navŕšili na zemiaky so zeleninou.
Asi najznámejší pokrm syrové fondue pochádza z oblasti, kde sa vyrába syr Greyerzer, teda z Fribourgska. Tento syr tvorí spolu s ementálom hlavnú súčasť fondue.
V okolí Ženevského jazera sú hlavnou súčasťou jedálnička ryby na rôzne spôsoby. Táto kuchyňa má k medzinárodnej najbližšie. Na štátny sviatok kantónu 11. 12. sa pečie hruškový koláč.
Hustá polievka so syrovými haluškami, alebo tvarohovými rezancami je hlavnou súčasťou jedálnička kantónu
Glarus. Sušené hovädzie mäso Bündner Fleisch nájdete v
kantóne Graubünden. V oblasti Schaffhausenu vám v tunajšej kuchyni ponúknu
paštéty, klobásy, cibuľové koláče a rýnskeho pstruha. Jedlé gaštany sú obľúbenou súčasťou pokrmov v
kantóne Schwyz. Nechýbajú tu ani zemiakové halušky so syrom Sbrinz. V okolí
St. Gallenu sa pripravujú
teľacie klobásky zapečené do bielej veky.V kantóne
Ticino (dalej Tessin alebo Ticino) je poznať vplyv susedného Talianska. Pripravuje sa tu napríklad polievka
minestrone s cestovinami. Pri Bodamskom jazere sa nachádza veľa ovocných sadov, a preto niet divu, že jablčný mušt, či hrušky sa pridávajú takmer do všetkého.
Známe
raclette pochádzajú z kantónu Valais. Raclette je v podstate rozpúšťajúci sa syr, ktorý sa natiera na horúce zemiaky alebo chlieb. V kantóne
Zug sa vyrába
výborná čerešňovica, miestnou špecialitou je, ako inak, čerešňová torta. Vo svojom vymenovávaní by sme nemali zabudnúť na
Zürichskú kuchyňu, hlavne na jej
Zürich Gschnätztlets, teľacie mäso nakrájané na jemné rezance v smotanovej omáčke.