Víno
Vincent Gasnier: "Iba málokto pokladá Švajčiarsko za vinársku krajinu, ale len preto, že víno sa prakticky nevyváža - Švajčiari všetko vypijú sami."
Napriek tomu, že krajina pod Alpami nepatrí k veľkým hviezdam na európskom vinárskom nebi, vinič sa tu pestuje od nepamäti. Pätnásť tisíc hektárov miestnych výsadieb ročne poskytne úrodu viac ako 50 odrôd vínnej révy. Mnohé z nich sú natoľko vzácne, že sa nenájdu nikde inde na svete. Len nepatrné množstvo miestnych vín sa exportuje.
Vo svete najznámejšie sú švajčiarske biele moky z odrody Chasselas. Najlepšími vínami Švajčiarska sú však Merloty z kantónu Ticino.
Biele: Chasselas, Muller Thurgau, Chardonnay, Silvaner, Pinot Gris, Pinot Blanc, Petite Arvine, Sauvignon Blanc, Amigne et Humagne Blanc.
Dominujúcou bielou odrodou nemeckého Švajčiarska je Riesling x Sylvaner, známy tiež pod označením Müller Thurgau. Práve kantón Thurgau ležiaci na nemeckých hraniciach dal tejto obľúbenej odrode jej meno. Kuriozitou zostáva, že sám doktor Müller, ktorý svetu toto víno zanechal, o takú popularitu vôbec nestál a doplnenie pomenovania o svoje meno vytrvalo odmietal.
Ďalšou z vinohradníckych oblastí krajiny je Región troch jazier (Neuchâtel, Morat a Bienne). Dve tretiny miestnej produkcie pochádzajú z vinohradov v okolí jazera Neuchâtel. Na južne orientovaných svahoch sa tu darí predovšetkým odrodám Chasselas a Pinot Noir.
Rovnaká odrodová skladba dominuje i ďalšiemu z francúzskych kantónov - Valais, ktorý je najväčšou vinárskou oblasťou Švajčiarska.